V rámci projektu Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář absolvovali žáci druhého ročníku kurz s názvem Bezlepková dieta – pečivo, moučníky 30. a 31. října 2014. Kurz odborně vedla lektorka Věra Slezáková.
V úvodu kurzu byli žáci seznámeni s nemocí Celiakie, jejími příznaky a s bezlepkovou dietou. Byly jim představeny vhodné suroviny, z kterých lze bezpečně připravovat jak moučníky, tak sladké a slané pečivo. Během kurzu byly připravovány výrobky z pohanky, quinoly . Vyráběl se bezlepkový chléb, sladké houstičky, vánočky, bezlepkový cheescake, cibulový koláč, pohankový dort, páje, čokoládová roláda, bábovky, taštičky s mletým masem, povidlové šátečky, linecký mříškový koláč, slané plněné šátečky s kari. Celý tento kurz je určitě velkým přínosem pro každého žáka, protože po tomto sortimentu začíná být mezi zákazníky velký zájem.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb
537 01 Chrudim, Čáslavská 205
Telefon: 463 354 600
Sekretariát: 463 354 603
E-mail: skola@sos-sou.chrudim.cz
IČ: 13582259
Číslo účtu: 13336531/0100